Vizitka

Rotary klub Nova Gorica
Industrijska cesta 1A
SI-5000 Nova Gorica

Distrikt: 1912 - Slovenija

Sprejem v RI: 25. april 1998

Arctur
natisni

Povzetek

Smisel našega zapisa je rotarijcem in kandidatom za člane omogočiti natančno in samokritično preverjanje stališč do Rotary-ja. Vsak rotarijec naj od časa do časa preveri svojo "rotarijsko zavest" in pri tem naj mu bo v pomoč ta zapis. Vsak od nas lahko s svojim vplivom v poklicu, politiki, gospodarstvu in javnem življenju pripomore k širjenju rotarijskih načel. Rotary klube se velikokrat označuje za ekskluzivne. Pravi smisel ekskluzivnosti je v izključitvi vsega, kar ne sodi k bistvu zamisli rotarijstva.

Brez zadrege smo lahko ekskluzivni in izključimo:
- duh nestrpnosti,
- duh brezupnosti in razjedanja dvomov,
- miselno lenobo,
- trdosrčnost
in raje opredelimo za načela, s katerimi pomagamo izboljšati svet. Vemo, da so načela pogosto težko uresničljiva. So kot zvezde, ki jih morda ne moremo doseči, lahko pa se po njih orientiramo.

"Osebnih stresov" ali "družinskih težav" člani Rotary klubov ne posta-vljamo v središče dogajanja. Ob tovrstnih težavah se umaknemo iz Rotary-ja, da drugih članov s tem ne bi obremenjevali.

Če smo prišli v Rotary samo zato, da bi enkrat tedensko sodelovali pri prijetnem obedu (kosilu ali večerji) - brez truda ali sodelovanja - je bil naš vstop v Rotary velika napaka.

Na področju rotarijskih dejavnosti obstaja veliko možnosti za sodelo-vanje. Potrebna je le osebna zavzetost rotarijca za dobro stvar.


ROTARY JE DOKAZ, DA TUDI V SODOBNEM MATERIALISTIČNEM SVETU IDEALIZEM NI PREŽIVET. NE IMENUJMO SE SAMO ROTARY, TEMVEČ BODIMO ROTARY IN TAKO RA-ZMIŠLJAJMO IN DELUJMO.

Viri:
- http://www.rotary.org/
- Rotary: Ideales und Reales. Rotary-Club Wien-West, 6. Auflage,1994.
- Rotary: Načela in možnosti.RC Ljubljana in Amalietti d.o.o.