Vizitka

Rotary klub Nova Gorica
Industrijska cesta 1A
SI-5000 Nova Gorica

Distrikt: 1912 - Slovenija

Sprejem v RI: 25. april 1998

Arctur
natisni

Obisk guvernerja 2023-24

datum: 08.04.2024

kategorija: Sporočila za javnost

V torek, 2.4.2024, je guverner Andrej Božič obiskal Rotary klub Nova Gorica in Rotary klub Solkan Siliganum. Dogodka sta se udeležila tudi asistent guvernerja Matjaž Novak in Luka Cepuder, DRR v rotarijskem letu 2023/ 24.

 Srečanje je potekalo v restavraciji Primula. Tu je bila v šestdesetih letih prejšnjega stoletja spodnja postaja žičnice na Sveto Goro. Iz restavracije se odpira čudovit razgled na solkanski most čez reko Sočo z največjim kamnitim lokom na železniških progah na svetu, dokončan je bil leta 1905.

Predsednica RK Nova Gorica, Damijana Šinigoj, je predstavila klub, ki je bil ustanovljen leta 1998, bil je boter RK Ajdovščina leta 2002, RK Solkan Siliganum leta 2007 in RK Postojna Cerknica leta 2016. Leta 2008 je pomagal pri ustanovitvi Rotaract kluba Nova Gorica.

Pripravili so več zanimivih predavanj, udeležili so se obletnic pobratenih klubov:75. RC Gorizia in 30. obletnice ponovnega delovanja RC Karlovac, skupaj z RK Solkan Siliganum in RC Gorizia so v začetku oktobra 2023 izvedli tradicionalni Pohod po poteh Soške fronte. 

Njihov glavni dogodek je dobrodelni tek ekip Goricatlon. Decembra 2023 je bil izveden že 11.Goricatlon na katerem je sodelovalo 62 ekip, udeleženci so pretekli 3063 krogov. Zbrali so več kot 9000 eur, ki so jih namenili za ureditev glasbenega kotička na prostem Zavodu Cirius v Vipavi.

Predsednik RK Solkan Siliganum, Flavio Mosetti, je poudaril, da je klub zelo aktiven z visoko udeležbo članov. Kot vsako leto so tudi novembra 2023 organizirali martinovanje, na katero so povabili RK Ajdovščina, Nova Gorica in pobraten klub iz Čedada. Dobrodelna sredstva zbirajo z organizacijo koncerta januarja v Kulturnem domu v Gorici. Tudi letos so dvorano razprodali. Zbrana sredstva so namenili Oddelku za invalidno mladino v Stari Gori, eno soboto pa so pomagali pri čiščenju okolice paviljonov.

Guverner Andrej Božič je predstavil sebe, svojo družino in dosedanje delo, predvsem uspešen in hiter odziv distrikta na poplave v avgustu 2023. Poudaril je pomen sodelovanja med rotarijci in med klubi, organizacijo skupnih akcij več klubov. Vse člane je povabil naj se vpišejo v mentorsko platformo in pomagajo mladim.

Predsednik RI je v letošnjem rotarijskem letu Gordon R.McInally. Njegove usmeritve so nadaljevanje izkoreninjenja otroške paralize, boj proti malariji v Keniji, opolnomočenje deklet in žena po svetu ter zmanjševanje zlorab, prizadevanje za mir na svetu in skrb za pitno vodo. Pomembno področje je skrb za duševno zdravje in pomoč v skupnosti.

Druženje se je nadaljevalo ob predstavitvi udeležencev, prijetnem klepetu in večerji.