Vizitka

Rotary klub
Nova Gorica

Ajševica 13
SI-5000 Nova Gorica

Distrikt: 1912 - Slovenija

Sprejem v RI: 25. april 1998

Arctur
natisni

Obisk N.E. veleposlanika Republike Kitajske, gospoda Sun Rongmina

datum: 09.06.2011

kategorija: Sporočila za javnost

Obisk kitajskega veleposlanikaN.E. veleposlanik Republike Kitajske, gospod Sun Rongmina, se je prijazno odzval vabilu častni konzula Republike Poljske v Sloveniji, Nedjana Brataševca, člana Rotary kluba Nova Gorica in je s svojimi sodelavci predstavil svojo deželo Kitajsko.

Srečanja se je udeležilo preko petdeset povabljencev, večinoma rotarijcev iz treh Goriških klubov, pa tudi lionistov. Med posebnimi gosti sta bila tudi župan občine Šempeter - Vrtojba, mag. Milan Turk in župan občine Renče - Vogrsko, g. Aleš Bucik.

Obisk kitajskega veleposlanikaPo kratkem uvodu predsednika RC NOva Gorica, Lucijana Cenciča, je kitajski veleposlanik na zanimiv način predstavil razsežnosti te ogromne države, ki se je v zadnjih 30 letih razvila v gospodarsko velesilo. Orisal je tudi težave, s katerimi se država spopada in so za slovenske razmere nepredstavljive. Zanimivi so bile tudi statistični podatki "per capita" in ustrezne primerjave s Slovenijo, ki je kljub svoji majhnosti za Kitajsko upoštevanja vredna država v središču Evrope.Obisk kitajskega veleposlanikaSledila so vprašanja gostov, ki so se dotaknila področij raziskav in razvoja, migracijske politike in gospodarskega sodelovanja, pa tudi bolj občutljivih vprašanj kot so ukrepi za zmanjšanje onesnaženja in kontrola rojstev. Na zadnje vprašanje, ali bo Kitajska dovolila ustanavljanje Rotary klubov na svojem ozemlju je veleposlanik pojasnil, da nekaj klubov deluje v Pekingu, Shanghaju in drugih večjih mestih, vendar so člani teh klubov izključno tujci.