Vizitka

Rotary klub
Nova Gorica

Ajševica 13
SI-5000 Nova Gorica

Distrikt: 1912 - Slovenija

Sprejem v RI: 25. april 1998

Arctur
natisni

Pavel Medvešček: Iz nevidne strani neba - o starovercih in staroverstvu v zahodni Sloveniji

datum: 27.10.2016

kategorija: Predavanja

Pavel Medvešček (3)Pavel Medvešček  je slikar, publicist, predvsem pa poznavalec in zapisovalec ljudske dediščine. Od mladosti ga je zanimala kulturna dediščina. Bil je med prvimi, ki je oral ledino varovanja etnoloških spomenikov. Je avtor številnih člankov, monografskih publikacij in knjig.

  Pavel Medvešček (2)V zadnji knjigi Iz nevidne strani neba je objavil pripovedi posoških starovercev, ki jih je s svojo strastjo in zanimanjem prepričal, da so mu zaupali in ga sprejeli za svojega pričevalca o stari veri kot načinu življenja. Knjigo je posvetil Janezu Strgarju iz Volčanskih Rutov, ki mu je največ pomagal, da je lahko pogledal v nevidno stran neba.

  Pavel Medvešček (1)Gre za delo, kakršnega doslej še ni bilo, ne v Sloveniji in ne zunaj nje. 

Od šestdesetih let prejšnjega stoletja je od svojih pripovedovalcev zbiral informacije in zgodbe o načinu življenja staroverskih skupnosti, njihovih medsebojnih odnosih, odnosu do narave in naravnih pojavov. Vse si je zapisoval, skiciral, fotografiral, zbiral je predmete in njihove zgodbe. Goriški muzej je pripravil razstavo njegove etnološke zbirke.  

Damijana Šinigoj,

predsednica RC Nova Gorica