Vizitka

Rotary klub Nova Gorica
Industrijska cesta 1A
SI-5000 Nova Gorica

Distrikt: 1912 - Slovenija

Sprejem v RI: 25. april 1998

Arctur
natisni

Kaštelirji - železna doba na Krasu

datum: 06.10.2013

kategorija: Predavanja

V četrtek, 17. oktobra 2013, smo uživali v predavanju našega člana in bivšega predsednika Gorana Živca z naslovom Kaštelirji, ki je z romantičnim prizvokom predstavil osnovne zgodovinske okvire, sodobne poskuse zgodovinskega izkrivljanja, dejanski obseg prazgodovinskih ostalin in odprl razpravo o potencialih naše daljne zgodovine.

Kratek povzetek predavanja:

letalska slika ostankov 4.000 let starega kaštelirja na Volčjem Gradu (pri Komnu), dolžina obzidja 1.100 metrov, današnja višina obzidja od 2 do 7 metrov, debelina obzidja od 5 do 15 metrov, volumen (kamnitega) zidu približno 60.000 kubičnih metrov. Drugače povedano, vsaj 3 leta ročnega dela za 1.000 odraslih delavcev."Ob koncu kamene dobe in v začetkih bronaste dobe, v času začetka kultur starega Egipta, Sumercev in drugih bližnjevzhodnih starih kultur, je na področju Posočja, Vipavske doline, Krasa, Notranjske, Osrednje Slovenije, Istre, Kvarnerja in severnega dela Dalmacije z otoki živel velik narod. 4000 let od tega so gradili kamnite utrdbe, z obzidji, dolgimi kilometre, visokimi in debelimi tudi več kot 10 metrov. Trgovali so z vsemi takratnimi kulturami v Sredozemlju, in bili v svojih časih tehnološki fenomen, saj so poznali in uporabljali železo 500let preden je uradno nastopila železna doba v Evropi. Imeli so več upravnih središč, med katerimi je najbolj raziskan Nezakcij. Ljudstvo je dolgo kljubovalo Rimljanom, ko so ti bili na višku svoje moči (2 in prvo stoletje pred našim štetjem), in ozemlje se je le postopoma priključilo pod rimsko upravo.

Na prehodu iz 19. v 20. stoletje so Richard F. Burton, Pietro Kandler in Carlo de Marchesetti iz Trsta vodili prve resne znanstvene raziskave, in na plano je prihajala presenetljiva zgodovina, ki pa žal zaradi geopolitičnih razmer v preteklem stoletju ni imela možnosti razcveta. Ostanki tega ljudstva so še danes zelo slabo raziskani, čeprav se občasno le zgodi kak raziskovalni korak. To kulturo danes poznamo pod več imeni, najpogosteje se v strokovnih krogih naziva kot "Kaštelirska" ali "Svetolucijska".