Vizitka

Rotary klub
Nova Gorica

Ajševica 13
SI-5000 Nova Gorica

Distrikt: 1912 - Slovenija

Sprejem v RI: 25. april 1998

Arctur
natisni

Rebula nekoč in danes

datum: 26.01.2012

kategorija: Predavanja

Rebula DVDV četrtek, 26. januarja smo organizirali peto srečanje goriških rotarijskih klubov. Tema večera je bila predstavitev filma "Rebula, kraljica briških gričev", ki so jo pripravili avtorji: Vesna Humar, Aleš Kristančič, Ivo Saksida in vinska kraljica Andreja Erzetič.


Predavanje in film najbolje povzamemo z zapisom Aleša Kristančiča, direktorja Konzorcija Brda:

Rebula DVD"Vino je plemenita pijača, človeku poznana že od davnih časov v širnem Sredozemlju. Bila je na mizi pri vseh slavnostnih gostijah v času Babiloncev, Feničanov, Grkov in Rimljanov. Čislali so jo umetniki in pesniki, ki so vino opisovali kot božansko pijačo, ki prinaša človeku veselje in radost v krogu prijateljev in privablja čarobne muze poezije, petja, plesa in vzvišene umetnosti v človeška srca.

Rebula DVD Še posebej bi to trditev pripisal vinu sorte rebula. Obstaja verjetnost povezave med rebulo in sortami albuelis rubellana in rabu(n)cula, ki jih omenja in opisuje L.I.M. Colimella v De re rustica leta 60-65 po Kr. Zgodovinski viri omenjajo Rebulo že v 13. stoletju. Zapis kupoprodajne pogodbe, sklenjene dne 27. maja 1336 govori o pridelavi »šestih veder Rebule« v neposredni bližini Višnjevika, kjer je stal nekoč grad Rittersberg. To je najstarejši zapis, ki govori o pridelavi rebule v tem kraju.

Rebula DVDAvstrijski enološki kongres v Gorici leta 1891 je zelo obširno opisal rebulo in kot predhodnico le-te iz rimskih časov omenil ime Evola ali pravilno Helvola. Rebula je bila v času kongresa omenjena kot aristokracija med vini.

Rebula je najpomembnejša sorta v Brdih, saj je zasajena na več kot 25% vseh vinogradniških površina. Najbolj ji ugajajo lapornata tla s primerno primesjo ilovice na višjih gričevnatih in primerno osončenih legah.

Rebula je v resnici veliko vino.

Iz grozdja te sorte lahko nastane vrhunska penina, mirno belo vino, vino s postopkom maceracije do navdušujočega sladkega vina pridobljenega iz sušene rebule. Tako širok izbor različnih tipov elegantnih vin ne doseže nobena druga sorta.

V zadnjih petdesetih letih je vinogradništvo v Brdih doživelo največje spremembe. Pri prehodu na mehanizirano obdelavo vinogradov se začele obnove le-teh, uvajati so se začele nove sorte in nove vzgojne oblike. Navkljub vsemu smo ohranili Rebulo in obdelano krajino.

V večini primerov nastopa rebula kot sveže suho vino z nižjo vsebnostjo alkohola in rahlo višjo kislino. Kot taka nudi eleganco, rafiniranost in prijetnost vonja in okusa. Odlikuje jo občutek svežine, ki je prisotna pri vonju in okusu. Kvaliteta in harmonija kislin ustvarjata živost in vabljivost vina.

Barve je slamnato rumene z zlatimi odsevi.
Sveža spominja na agrume s staranjem pa se razvijejo zrelejše note tudi okus po cedri. Je idealen spremljevalec ribjih jedi..."