Vizitka

Rotary klub
Nova Gorica

Ajševica 13
SI-5000 Nova Gorica

Distrikt: 1912 - Slovenija

Sprejem v RI: 25. april 1998

Arctur
natisni

Večer cocktailov

datum: 04.09.2008

kategorija: Predavanja

Ob ponovnem snidenju po avgustovskih dopustih smo v RC Nova Gorica za slovo od poletja pripravili večer cocktailov. Mladi član našega kluba Predrag Škrinjar nam je na kratko opisal izvor imena, zgodovino, klasifikacijo ter poglavitne sestavine cocktailov. Prikazal je tudi pribor, potreben za izdelavo mešanih pijač ter opisal sestavine nekaterih priljubljenih cocktailov. Poudaril je, da vsaka mešanica različnih napojev še ni cocktail, ampak ima vsak pravi cocktail svojega avtorja, svojo letnico nastanka ter svoje določene sestavine, ki so med seboj v ustreznem harmoničnem razmerju – harmoniji okusov.

Predrag - naš mladi pripravljalec koktejlovŽe pred samim predavanjem smo bili postreženi s pijačo, ki je prvič nastala v času zlate dobe cocktailov v 20. in 30. letih XX. stoletja: Sidecar, po samem predavanju pa smo bili deležni še drugih pisanih tekočih užitkov: Daiquiri, Amaretto Sour, Cosmopolitan, Blue Lady ter Tequila Sunrise. Pri vsakem cocktailu smo izvedeli tudi zgodbo o njegovem nastanku ali pa o njegovih sestavinah. Kljub okoliščinam, ki so narekovale improvizacijo, je priprava pijač potekala gladko, brez kakršnih koli logističnih zapletov, za kar je zaslužno skupno sodelovanje vseh navzočih rotarijskih prijateljev, predvsem pa prijatelja Rastija Fakuča.

Koktejli od leve proti desni: Sidecar, Tequila Sunrise, Blue Lady, Cosmopolitan, Amaretto Sour.V ugodnem vzdušju je čas zelo hitro minil in večer se je razvil v večurno prijetno druženje s pogovori in obujanjem vtisov o minulih poletnih mesecih, skratka – v RC Nova Gorica smo se na lep način poslovili od letošnjega vročega poletja.
P.S. Tu se še recepti za pijače, ki smo jih pripravili na večeru cocktailov:
(količine so podane v relativnih volumenskih razmerjih – desetinkah končne količine pijače):

Sidecar:
Cognac 4/10
Triple Sec 3/10
Sok limone 3/10

Tequila Sunrise:
Tequila 6/10
Pomarančni sok 3/10
Sirup Grenadine 1/10

Amaretto Sour:
liker Amaretto 6.6/10
Sok limone 3.3/10

Blue Lady:
Gin 5/10
Blue Curacao liker 2.5/10
Sok limone 2.5/10

Cosmopolitan:
Sok limone 1/10
Triple Sec 2/10
Vodka 3/10
Sok brusnic 4/10