Vizitka

Rotary klub Nova Gorica
Industrijska cesta 1A
SI-5000 Nova Gorica

Distrikt: 1912 - Slovenija

Sprejem v RI: 25. april 1998

Arctur
natisni

Tradicionalni pohod po poteh Soške fronte

datum: 07.10.2023

kategorija: Družabni dogodki

V spomin na težke čase iz prve svetovne vojne so se julija 2016 predsedniki Rotary kluba Nova Gorica, Rotary kluba Solkan Siliganum, Rotary kluba Gorizia in Rotary kluba Monfalcone Grado odločili, da prvo soboto v oktobru organizirajo skupni pohod rotarijcev dveh distriktov, D 1912 in D 2060, in sicer po delu poti, kjer je potekala Soška fronta.


Tokrat so se zbrali ob 10.00 h na Sveti gori, od koder so krenili na pot proti Vodicam. Poučno srečanje se je odvilo v veselem in sproščenem vzdušju ob zanimivih pripovedih zgodovinarja Juren Mitje o dogajanju in bojih med prvo svetovno vojno na tem področju.

Hoja  je trajala kar 3,5 ure, tako da so na koncu že vsi težko čakali na osvežilno pijačo  v restavraciji na Sveti gori, kjer so srečanje zaključili s skupnim kosilom.

Pohoda se je udeležilo  35 članov iz sedmih slovenskih (Nova Gorica, Solkan Siliganum, Domžale, Grosuplje, Ptuj, Ljubljana, Koper Academia Litoralis) in  štirih italijanskih klubov (RC Cividale del Friuli, Gorizia, Monfalcone Grado in Inner Wheel di Gorizia).

Dogodka sta se udeležila tudi past guvernerja Edi Stropnik in Martin Šinigoj ter asistent guvernerja Matjaž Novak.