Vizitka

Rotary klub Nova Gorica
Industrijska cesta 1A
SI-5000 Nova Gorica

Distrikt: 1912 - Slovenija

Sprejem v RI: 25. april 1998

Arctur
natisni

Družabno aktivni dan na krasu

datum: 08.05.2021

kategorija: Družabni dogodki

Veliki dol  je majhna vas na Krasu, ki se nahaja med Dutovljami in Komnom. Trenutno ima približno 130 ljudi. Kljub njeni majhnosti, pa skriva ta vas kar nekaj zanimivosti. :

 Klekljarska šola je delovala na Velikem Dolu neprekinjeno 47 let (1907 - 1954). Vaške punce so poleg osnovne šole hodile popoldne v šolo klekljanja. To jim je omogočilo, da ko so šolo zaključile, so lahko dodatno zaslužile s prodajo izdelanih čipk. Večinoma so jih prodajale v bližnji Trst. Vaško klekljarsko društvo Kalunca je skrbno zbralo ohranjeno gradivo in izdelke ter uredilo razstavo, ki je v obnovljeni stari vaški šoli.

V času Avstro-Ogrske je bila vas poznana po mogočni vinski trti pred vaško cerkvijo iz 17. stoletja, posvečeno sv. Jakobu. Krošnja trte je zajemala 140 m2 prostora in obrodila tudi do 700 kg grozdja za vino teran. Imela je premer debla 60cm. V hudi zimi leta 1929 se je posušila, ko je bila stara približno 250 let. Del njenega debla hranijo v prirodoslovnem muzeju na Dunaju. V vasi so še ohranjene slike te trte.

V 19. stoletju so bili velikodolski moški, dobri pridelovalci apna, ki so ga žgali v »jeplencah«. To je moškim, poleg dela na kmetiji, omogočilo dodaten zaslužek. Apno so prodajali večinoma v Trst, ki se je takrat zelo širil.

Delavnost ljudi na vasi se je ohranila, saj je lepo urejena in ima kar nekaj lepih, v kraškem stilu zgrajenih hiš. Zato je bil tudi Veliki dol izbran v letu 2019 za najbolj urejeno vas v občini Sežana. Od te priložnosti imajo tudi majice na katerih piše; »Majhna kraška je vasica, kjer veliko krat je veselica«. Tako je bil tudi v soboto, 8.5.2021, ko so bil v vasi naš Rotary klub.

Pohod:

Hrib sv. Lenart, 3.5 km oddaljen od Velikega Dola. Visok 399 m, Na njem je vidno obzidje stare cerkvice : zgrajena okrog leta 1500, v čast temu svetniku, zavetniku poljskih pridelkov. Porušena je bila okrog leta 1790, po sklepu tedanjega vladarja Jožefa II, da se vsem cerkvam zunaj naselij storil porušiti streho, da prebivalci niso bili več dolžni cerkvi več plačevati desetine. Na hribu je vidno tudi porušeno obzidje starodobnega gradišča.

Jama Vodenica je dolga 190m. Nahaja se na italijansko slovenski meji. Ima lepe kapnike. V njen je stalno prisotna voda.

Fotogalerija